Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olmasına rağmen, son dönemde yaşadığı zorluklar nedeniyle büyüme performansını sürdüremiyor. Ülke ekonomisi, 2022 yılının son iki çeyreğinde küçülürken, 2023 yılının ikinci çeyreğinde de sıfır büyüme kaydetti. Almanya Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi kuruluşlar, üçüncü çeyrekte de durumun değişmeyeceğini öngörüyor.
Almanya’da GSYH sabit kaldı
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülke ekonomisinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre değişmediğini açıkladı. Böylece Destatis, 28 Temmuz’da öncü verilerle duyurduğu yüzde 0 büyüme oranını doğrulamış oldu.
Ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYH), geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0,2 daraldı. Alman ekonomisi, art arda üçüncü kez büyüme gösterememesiyle dikkat çekti.
Destatis Başkanı Ruth Brand, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Alman ekonomisi önceki iki çeyrekte yaşanan hafif düşüşlerin ardından baharda istikrara kavuştu.” dedi.
Yurt dışından gelen talep zayıf
Alman ekonomisinde yakın zamanda toparlanma beklenmiyor. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 21 Ağustos’ta yayımladığı raporda, üçüncü çeyrekte de ekonomik büyümenin yatay kalmasını beklediğini bildirdi.
Raporda, yurt dışından gelen talebin zayıf olması ve finansman maliyetlerinin artmasıyla ekonominin baskı altında kaldığı belirtildi. Raporda, “Almanya’nın ekonomik çıktısı muhtemelen üçüncü çeyrekte de büyük ölçüde değişmeden kalacak.” ifadesi kullanıldı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre, Almanya, bu yıl küçülecek tek G7 ülkesi olacak. Ülkede enerji fiyatlarının yüksek olması nedeniyle Alman şirketleri rekabet açısından dezavantajlı durumda bulunuyor.
Çin ile ticaret azaldı
Alman ekonomisinin zayıflamasında Çin ile olan ticaret ilişkilerinin de etkisi var. Çin, Almanya’nın en önemli ticaret ortağı konumunda. Ancak Çin’de de son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar, bu ülkeye yapılan ihracatı olumsuz etkiliyor.
Almanya, 2023 yılının ilk yarısında Çin’e 53,4 milyar avro değerinde mal ihraç etti. Bu rakam, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 9 daha az oldu.
Öte yandan, Almanya’nın ihracat pazarlarından biri olan Rusya ile yaşanan siyasi gerilim ve Ukrayna krizi de ticareti olumsuz yönde etkiledi.
Büyüme zayıflığı kalıcı mı?
Alman ekonomisinin ikinci çeyrekte de büyüyememesi, ülkenin sadece geçici bir ekonomik gerileme mi yaşadığı, yoksa bunun kalıcı bir büyüme zayıflığıyla mı sonuçlanacağı sorusunu da gündeme getirdi.
Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), Alman ekonomisinin 2027’ye kadar yılda sadece yüzde 0,4 büyüyeceğini tahmin ediyor. Bu oran, önceki uzun vadeli ortalama olan yüzde 1,3’ün sadece üçte biri anlamına geliyor.
IfW, Alman ekonomisinin zayıf büyümesinin nedenlerini, nüfusun yaşlanması, işgücünün azalması, yatırımların düşük olması ve teknolojik yeniliklerin yavaş ilerlemesi olarak sıralıyor.
Almanya’nın ekonomik büyümesini artırmak için yapması gerekenler arasında, enerji dönüşümünü hızlandırmak, dijital altyapısını güçlendirmek, eğitim sistemini iyileştirmek ve vergi reformu yapmak gibi öneriler bulunuyor.